zondag 31 maart 2013

Geest, ziel en lichaam (deel 6)

VLEES EN GEEST




Nu we dus gered zijn en vervuld zijn met de Heilige Geest gaan we leren hoe God het bedoeld heeft om te leven; leven uit de geest. Het evangelie is simpel, maar niet altijd makkelijk om uit te leven. We moeten gaan afleren te leven vanuit wat we kunnen waarnemen en gaan leren hoe te leven uit geloof. Maar als we blijven leven vanuit onze ziel, dan is dat tegen de geest en zal ons vlees de dienst uitmaken.

Galaten 5:16-18
Dit bedoel ik: wandelt door de Geest en voldoet niet aan het begeren van het vlees.
Want het begeren van het vlees gaat in tegen de Geest en dat van de Geest tegen het vlees – want deze staan tegenover elkander – zodat gij niet doet wat gij maar wenst.
Indien gij u echter door de Geest laat leiden, dan zijt gij niet onder de wet.

Dit conflict tussen geest en vlees is je ware innerlijke oorlogsvoering.

Romeinen 8:8
Zij, die in het vlees zijn, kunnen Gode niet behagen.

Het is onmogelijk om gewoon maar te doen wat je wil en te denken dat je gelijkertijd voor God kunt leven. Het hart van onze ziel wil doen wat het wil, maar dit brengt niks goeds voort.

Romeinen 8:13
Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven.

Als we vanuit onze ziel leven is dit vlees en brengt dit de dood voort. Ook als we wedergeboren zijn kunnen we kiezen om uit de ziel te leven en niet uit de geest. Als we hiervoor kiezen beïnvloed de dood onze ziel en lichaam. Het is dus niet zo dat het onmogelijk is weer in het vlees te leven als je gered bent en zelfs vervuld met de Heilige Geest. Paulus sprak hierover.

Romeinen 6:1-6
Wat zullen wij dan zeggen? Mogen wij bij de zonde blijven, opdat de genade toeneme? Volstrekt niet! Immers, hoe zullen wij, die der zonde gestorven zijn, daarin nog leven?
Of weet gij niet, dat wij allen, die in Christus Jezus gedoopt zijn, in zijn dood gedoopt zijn?
Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood, opdat, gelijk Christus uit de doden opgewekt is door de majesteit des Vaders, zo ook wij in nieuwheid des levens zouden wandelen.
Want indien wij samengegroeid zijn met hetgeen gelijk is aan zijn dood, zullen wij het ook zijn (met hetgeen gelijk is) aan zijn opstanding;
dit weten wij immers, dat onze oude mens medegekruisigd is, opdat aan het lichaam der zonde zijn kracht zou ontnomen worden en wij niet langer slaven der zonde zouden zijn.

Onze geest is dood voor de zonde, maar onze ziel en lichaam kunnen nog zondigen. Onze oude mens bestaat niet meer, omdat deze gekruisigd en gestorven is en met Jezus begraven. Onze oude natuur bestaat niet meer; er is alleen onze nieuwe natuur. Toen we wedergeboren werden stierf onze oude natuur en wat gestorven is, is weg. God heeft ons een gloednieuwe geest gegeven en wij zijn een nieuwe schepping geworden en wij zijn één geest met Hem geworden en wij zijn hierin verzegeld door de Heilige Geest.

1 Korintiërs 6:17
Maar die zich aan de Here hecht, is één geest (met Hem).

Romeinen 6:6
Dit weten wij immers, dat onze oude mens medegekruisigd is, opdat aan het lichaam der zonde zijn kracht zou ontnomen worden en wij niet langer slaven der zonde zouden zijn.

Onze zondige, oude ik is er niet meer, want die is medegekruisigd met Jezus. Die bestaat dus niet meer en zonde kan het niet terugbrengen, want het offer van Jezus is volmaakt en eeuwig. Onze ziel en lichaam moeten nu hervormd worden in deze nieuwe manier van leven, want het kan nog steeds naar de oude manier van leven neigen. Gods woord vernieuwd ons denken om een ander leven te leiden, waarin ziel en lichaam leeft vanuit de wedergeboren geest in Christus. We kunnen dus nog last hebben van ons oude denken (ziel) wat vernieuwd moet worden door de gezindheid van Christus (geest). Ons geestelijke denken gaat ons natuurlijke denken vernieuwen. Je zondige natuur; je oude ik, is dood en nu is het tijd om niet meer die oude paadjes te bewandelen, maar op de weg te wandelen die Jezus heet. Elke gedachte, emotie, verlangen wat niet beheerst wordt door je geest heet ‘je vlees’. Als we ons denken vernieuwen naar wat er in onze geest is, zodat we gaan ontdekken wie we zijn in Christus, zullen we de begeerten van het vlees niet vervullen. Elk patroon en gewoonte die niet zuiver in Christus is wordt gekruisigd als we leven vanuit de geest.

Romeinen 7:18
Want ik weet, dat in mij, dat wil zeggen in mijn vlees, geen goed woont. Immers, het wensen is wel bij mij aanwezig, maar het goede uitwerken, kan ik niet.

Je kunt je vlees niet zelfstandig overwinnen; we moeten beginnen te leven vanuit wie we zijn in Christus. Doordat we Jezus hebben aangenomen zijn we opnieuw geboren in de geest. De Geest van Christus woont in onze geest en daardoor kunnen wij veranderen.

Galaten 2:20
Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, (dat is), niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij. En voor zover ik nu (nog) in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en Zich voor mij heeft overgegeven.

We komen dingen tegen in ons leven die ons vlees niet kan, maar door de geest kan het wel.

Matteüs 5:39-41
Maar Ik zeg u, de boze niet te weerstaan, doch wie u een slag geeft op de rechterwang, keer hem ook de andere toe;
en wil iemand met u rechten en uw hemd nemen, laat hem ook uw mantel;
en zal iemand u voor één mijl pressen, ga er twee met hem.
Geef hem, die van u vraagt, en wijs hem niet af, die van u lenen wil.

Als we wedergeboren worden zullen we misschien nog steeds moeite hebben met bepaalde zonden. Dat is waar veel mensen gaan twijfelen over hun redding. Het is de ziel die zondigt en zich aan moet passen aan de wedergeboren geest. De ziel is dit niet gewend en zal daarin moeten leren. Dit heeft tijd nodig en is een proces. Als we meer en meer tijd besteden aan ons denken te vernieuwen dan zullen we steeds meer gaan wandelen vanuit de geest. Dan zal ons vlees gekruisigd worden en voldoen we niet meer aan het begeren van het vlees. We moeten leren te gaan leven vanuit de geest en zo ons vlees te kruisigen, zodat onze ziel manifesteert wat er uit onze geest komt. Veel mensen proberen koste wat kost meteen van alle zonden af te komen en besteden daar al hun aandacht aan. Dat is het vlees bestrijden vanuit de ziel en dat frustreert enorm. Leef en leer vanuit de geest en dan zal de behoefte om te zondigen af gaan nemen.

Galaten 5:16
Dit bedoel ik: wandelt door de Geest en voldoet niet aan het begeren van het vlees.

Dit betekent niet dat als je niet voldoet aan het begeren van het vlees dat je automatisch in de Geest wandelt. Het betekent wel dat als je in de Geest wandelt dat je niet voldoet aan het begeren van het vlees. Hoe weet je nu of je in de Geest wandelt? Het ligt aan waar je op gefocust bent in je gedachten.

Romeinen 8:5
Want zij, die naar het vlees zijn, hebben de gezindheid van het vlees, en zij, die naar de Geest zijn, hebben de gezindheid van de Geest.

Wat in je gedachten is zal uiteindelijk hetgeen zijn wat uit je zal komen. Wordt je beheerst door Gods gedachten in je doen en laten? Als we onze gedachten vernieuwen door het Woord van God zullen we in elke situatie leren de gedachten van Christus te hebben en zal de geest je leven bepalen en stromen van leven zullen uit je stromen.

Romeinen 8:6
Want de gezindheid van het vlees is de dood, maar de gezindheid van de Geest is leven en vrede.

In de geest hebben we onbeperkt potentieel. Nu is het tijd om Gods Woord te gaan geloven, zodat dit gaat stromen op elk vlak van ons leven vanuit de geest door de ziel en door het lichaam.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten