zondag 31 maart 2013

Geest, ziel en lichaam (deel 2)

VERNIEUW JE DENKEN




Romeinen 12:1-2
Ik vermaan u dan, broeders, met beroep op de barmhartigheden Gods, dat gij uw lichamen stelt tot een levend, heilig en Gode welgevallig offer: dit is uw redelijke eredienst.
En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken, opdat gij moogt erkennen wat de wil van God is, het goede, welgevallige en volkomene.

Wordt hervormd, wordt veranderd, wordt getransformeerd. Een ander woord voor het Griekse woord is 'metamorfose'. Van een rups naar een vlinder. Als je voortdurend kijkt in de spiegel van de Heer, zal je veranderen en zal je er gaan achterkomen wie je werkelijk bent.

Romeinen 8:6
Want de gezindheid van het vlees is de dood, maar de gezindheid van de Geest is leven en vrede.

Alle zonde is vleselijk, maar niet alle vleselijkheid is zonde. Vleselijkheid betekent letterlijk: 'van de vijf zintuigen'. Als je vleselijk leeft, leef je vanuit de ziel en niet vanuit de geest.

Johannes 6:63
De Geest is het, die levend maakt, het vlees doet geen nut; de woorden, die Ik tot u gesproken heb, zijn geest en zijn leven.

Als ons denken dus vernieuwd wordt door uit de geest te leven, hebben we de gezindheid van de Geest en hebben we leven en vrede. Onze wedergeboren geest heeft altijd volmaakte vrede - het is nu een kwestie van het gebruiken. De wereld kent deze vrede niet, omdat ze geen wedergeboren geest hebben.

Efeziërs 4:17-24
Dit zeg ik dan en betuig ik in de Here, dat gij niet langer moogt wandelen zoals ook de heidenen wandelen, in de ijdelheid van hun denken,
verduisterd in hun verstand, vervreemd van het leven Gods om de onwetendheid, die in hen heerst, om de verharding van hun hart.
Zij hebben zich immers in hun verdoving overgegeven aan de losbandigheid om gretig winst te slaan uit allerlei onreinheid.
Maar gij geheel anders: gij hebt Christus leren kennen.
Gij toch hebt van Hem gehoord en zijt in Hem onderwezen, gelijk dit de waarheid is in Jezus, dat gij, wat uw vroegere wandel betreft, de oude mens aflegt, die ten verderve gaat, naar zijn misleidende begeerten,
dat gij verjongd wordt door de geest van uw denken,
en de nieuwe mens aandoet, die naar (de wil van) God geschapen is in waarachtige gerechtigheid en heiligheid.

Zonder een wedergeboren geest is je denken verduisterd. We vernieuwen ons denken door het Woord te bestuderen en erover te mediteren. Als een christen als een ongelovige wandelt is er maar één resultaat - de dood. Zonder geestelijke kennis kan je denken niet vernieuwd worden en kan het leven van God in je geest niet vrijkomen. Een verduisterd denken betekent dat je geen deel hebt aan het leven van God, omdat je gedachten naar andere dingen gericht zijn. Veel christenen leven ook in onwetendheid, omdat ze niet zoeken naar de openbaringen van Gods Woord. Losbandigheid betekent beheerst worden door wat je voelt. Gevoelens zijn bedoeld om te volgen wat je denkt en niet om je de weg te wijzen. De nieuwe mens aandoen betekent leven vanuit een wedergeboren geest. Als we onszelf gaan leren zien in Gods spiegel kunnen we gaan accepteren wie we zijn in Hem.



VAN GODS GEEST NAAR ONZE GEEST



Johannes 4:24
God is geest en wie Hem aanbidden, moeten aanbidden in geest en in waarheid.

We kunnen niet tot God komen, tenzij we dit doen in de geest. We zijn vanuit onszelf niet waardig om bij Hem te komen. Hij heeft gemeenschap met ons van Geest tot geest. We zijn een nieuwe schepping geworden die rechtvaardig en heilig is. We zijn net zo puur als Christus, omdat Hij het aan ons gegeven heeft.

1 Korintiërs 1:30
Maar uit Hem is het, dat gij in Christus Jezus zijt, die ons van God is geworden: wijsheid, rechtvaardigheid, heiliging en verlossing.

Omdat God heilig, rechtvaardig en Geest is, heeft Jezus ervoor gezorgd dat wij in een wedergeboren geest geheiligd en gerechtvaardigd zijn. Ons gedrag en onze prestaties zullen dat nooit bewerkstelligen; het is uit genade. Toen je wedergeboren werd, stierf je oude mens en werd onmiddellijk verwijderd en vervangen door een nieuwe schepping zoals staat in Romeinen 6. Als wie je bent in Christus sterker wordt in je hart en in je ziel, moet de vleselijke realiteit wijken voor de geestelijke waarheid. Zoals Jezus is, zijn ook wij nu op aarde.

1 Johannes 4:17
Hierin is de liefde bij ons volmaakt geworden, dat wij vrijmoedigheid hebben op de dag des oordeels, want gelijk Hij is, zijn ook wij in deze wereld.

Dat betekent dat we niet pas als we in de hemel zijn zoals Jezus, maar nu al door onze wedergeboren geest. Als je naar je lichaam en ziel kijkt, zie je dat waarschijnlijk niet, maar dit spreekt over geest en geloof. Veel christenen geloven niet dat onze geest gelijk is aan Jezus, omdat ze het niet zien of voelen. Als we zouden geloven dat wij zijn zoals Jezus is zou ons leven radicaal veranderen. Vanuit dit geloof is het de bedoeling om te leren hoe we dit vrij kunnen zetten in ons leven. Dit is een proces wat tijd nodig heeft, zodat ons zieleleven inzicht krijgt, groeit en volwassen wordt.

1 Korintiërs 6:17
Maar die zich aan de Here hecht, is één geest (met Hem).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten