zondag 31 maart 2013

Geest, ziel en lichaam (deel 4)

JE BEHOUDENIS ‘WEG-ZONDIGEN’




Maar er is wel een uitzondering als mensen er bewust voor kiezen om hun geloof in Christus te verwerpen en niet meer vanuit de geest kiezen te leven.

Hebreeën 6:4-6
Want het is onmogelijk, degenen, die eens verlicht zijn geweest, van de hemelse gave genoten hebben en deel gekregen hebben aan de heilige Geest,
en het goede woord Gods en de krachten der toekomende eeuw gesmaakt hebben,
en daarna afgevallen zijn, weder opnieuw tot bekering te brengen, daar zij wat hen betreft de Zoon van God opnieuw kruisigen en tot een bespotting maken.

Galaten 3:1-3
O, onverstandige Galaten, wie heeft u betoverd, wie Jezus Christus toch als gekruisigde voor de ogen geschilderd is?
Dit alleen zou ik van u willen weten: Hebt gij de Geest ontvangen ten gevolge van werken der wet, of van de prediking van het geloof?
Zijt gij zó onverstandig? Gij zijt begonnen met de Geest, eindigt gij nu met het vlees?

Redding wordt ontvangen door geloof en blijft in ons door geloof in Jezus Christus.

Hebreeën 10:23
Laten wij de belijdenis van hetgeen wij hopen onwankelbaar vasthouden, want Hij, die beloofd heeft, is getrouw.

We kunnen onze redding niet weg-zondigen, maar wel ons geloof in Hem verloochenen. Dat is onze band met Hem en als we die weggooien, dan gooien we het offer van Jezus weg en Hij is maar één 1 keer voor ons gestorven.

Hebreeën 3:13-14
Maar vermaant elkander dagelijks, zolang men nog van een heden kan spreken, opdat niemand van u zich verharde door de misleiding der zonde;
want wij hebben deel gekregen aan Christus, mits wij het begin van onze verzekerdheid tot het einde onverwrikt vasthouden.

Waarschijnlijk zijn er maar weinigen die het geloof op deze manier verwerpen volgens Gods woord. Onze geest wordt niet beïnvloed door zonde, maar onze ziel en lichaam wel. Je bent gered door genade en zonde is niet sterker dan genade. Je kan je redding dus niet door zonde verliezen, anders zou je deze meerdere keren per dag verliezen en Jezus is maar één keer voor ons gestorven. Volgens Hebreeën 6 kan je je redding verliezen, maar daar moet wel het één en ander aan vooraf gegaan zijn:
1. Je bent verlicht geweest, wat betekent dat de Heilige Geest je persoonlijk overtuigd heeft.
2. Daarna heb je van de geestelijke gaven genoten, wat betekent dat je werkelijk wedergeboren bent.
3. Daarna heb je deel gehad aan de Heilige Geest, wat betekent dat je gedoopt bent in de Heilige Geest en
4. dat je het goede Woord geproefd hebt wat betekent dat Gods woord in je is gaan werken.
5. Daarna heb je de krachten van de toekomende eeuw gesmaakt wat betekent dat je in de zogenoemde bediening hebt gewandeld.
Ik denk zelf dat weinigen dit pad bewandelen met als uitkomst dat ze God totaal verloochenen. Ik denk dat veel mensen de weg zijn kwijtgeraakt, zoals de verloren zijn en genade vinden bij de Vader.



RECHTVAARDIGING EN HEILIGING



Mijn geest werd geschapen in waarachtige gerechtigheid en heiligheid toen ik wedergeboren werd.

Efeziërs 4:24
En de nieuwe mens aandoet, die naar (de wil van) God geschapen is in waarachtige gerechtigheid en heiligheid.

Toen heeft de Heilige Geest die zuiverheid in mijn gloednieuwe geest verzegeld.

Efeziërs 1:13
In Hem zijt ook gij, nadat gij het woord der waarheid, het evangelie uwer behoudenis, hebt gehoord; in Hem zijt gij, toen gij gelovig werdt, ook verzegeld met de heilige Geest der belofte.

Onze geest kan niet verontreinigd worden door zonde of wat dan ook.

Hebreeën 10:10
Krachtens die wil zijn wij eens voor altijd geheiligd door het offer van het lichaam van Jezus Christus.

Hebreeën 10:14
Want door één offerande heeft Hij voor altijd hen volmaakt, die geheiligd worden.

En mijn wedergeboren geest kan niet zondigen.

1 Johannes 3:9
Een ieder, die uit God geboren is, doet geen zonde; want het zaad (Gods) blijft in hem en hij kan niet zondigen, want hij is uit God geboren.

Daardoor heb ik nu eeuwige verlossing ontvangen.

Hebreeën 9:11-12
Maar Christus, opgetreden als hogepriester der goederen, die gekomen zijn, is door de grotere en meer volmaakte tabernakel, niet met handen gemaakt, dat is, niet van deze schepping,
en dat niet met het bloed van bokken en kalveren, maar met zijn eigen bloed, eens voor altijd binnengegaan in het heiligdom, waardoor Hij een eeuwige verlossing verwierf.

Religie geeft zonde een status en zorgt ervoor dat je zonde gaat categoriseren. Religie zegt dat je elke zonde die je ooit gedaan hebt moet opnoemen, anders verlies je je behoudenis. Daarvoor is de volgende tekst ook vaak gebruikt:

1 Johannes 1:9
Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.

Religie heeft ons geleerd dat elke keer als we zondigen onze zonden moeten belijden om vergeving te ontvangen. Zonde is niet alleen doen wat niet goed is in de ogen van God, het is ook het nalaten van het goede te doen in Gods ogen. Realiseer je dus dat je niet bewust bent van elke zonde in je leven en dat deze gedachte er uiteindelijk voor zorgt dat je onder de druk en angst van zonde leeft. Deze tekst in 1 Johannes gaat over de keuze in je leven om van alle zonde vergeven te worden doordat je Jezus Christus als Heer en Redder accepteert. Onze redding is niet gebaseerd op het belijden van elke zonde ooit; het is geloven in het eeuwige offer van Jezus voor jouw leven! Het blijft natuurlijk goed om je zonden te belijden aan God en aan elkaar, maar niet meer om je redding, maar zodat zonde geen vat krijgt op je ziel of lichaam. Door berouw te hebben over zonde en ze te belijden geef je de duivel geen kans om invloed uit te oefenen over je ziel en lichaam, maar je geest blijft onaangetast! Door berouw en belijden zorg je dat alles wat in je geest aanwezig is (redding, genezing, bevrijding, heiliging, enz) weer doorstroomt in de gebieden van je ziel en lichaam waar je gezondigd had. Het doel is niet dat je gefocust bent op zondigen, maar om heilig te leven!

Romeinen 6:22
Maar thans, vrijgemaakt van de zonde en in de dienst van God gekomen, hebt gij tot vrucht uw heiliging en als einde het eeuwige leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten