zondag 31 maart 2013

Geest, ziel en lichaam (deel 1)


GEEST, ZIEL EN LICHAAM



1 Tessalonicenzen 5:23
En Hij, de God des vredes, heilige u geheel en al, en geheel uw geest, ziel en lichaam moge bij de komst van onze Here Jezus Christus blijken in allen dele onberispelijk bewaard te zijn.

Wij zijn driedelige wezens. Velen denken dat geest en ziel hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Het lichaam is het fysieke deel. Je ziel bestaat uit je mentale, emotionele deel, met je wil en je denken (verstand); ook wel je aardse ik. Je lichaam en je ziel kun je voelen. Mensen kunnen je lichaam aanraken, maar ze kunnen ook je ziel raken. Je geest kan je niet zien en niet voelen; ook wel je hemelse ik.

Johannes 6:63
De Geest is het, die levend maakt, het vlees doet geen nut; de woorden, die Ik tot u gesproken heb, zijn geest en zijn leven.

Alleen Gods Woord opent de geestelijke realiteit voor je. Gods Woord is als een spiegel en laat je zien wie je bent.

Jakobus 1:23-25
Want wie hoorder is van het woord en niet dader, die gelijkt op een man, die het gelaat, waarmede hij geboren is, in een spiegel beschouwt;
want hij heeft zich beschouwd, is heengegaan en heeft terstond vergeten, hoe hij er uitzag.
Maar wie zich verdiept in de volmaakte wet, die der vrijheid, en daarbij blijft, niet als een vergeetachtige hoorder, doch als een werkelijk dader, die zal zalig zijn in zijn doen.

Als iemand wedergeboren wordt, heeft er een innerlijke transformatie plaatsgevonden.

2 Korintiërs 5:17-18
Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen.
En dit alles is uit God, die door Christus ons met Zich verzoend heeft en ons de bediening der verzoening gegeven heeft.

Als het oude voorbij is gegaan en het nieuwe is gekomen, waarom is ons lichaam en onze ziel dan niet veranderd? Omdat je lichaam op een ander moment verheerlijkt zal worden.

1 Korintiërs 15:53
Want dit vergankelijke moet onvergankelijkheid aandoen en dit sterfelijke moet onsterfelijkheid aandoen.

Je lichaam is wel gekocht en betaald, maar nog niet verheerlijkt. Het is nu nog een vergankelijk deel van je leven. We hebben een verheerlijkt lichaam verworven door de overwinning van Jezus, maar het is nog niet ten gelde gemaakt. De Heilige Geest in ons is ons onderpand, waarin, als we hier sterven op aarde, ons aardse lichaam inruilen voor een verheerlijkt lichaam. Wij zijn verzegeld met de Heilige Geest.

Efeziërs 1:13-14
In Hem zijt ook gij, nadat gij het woord der waarheid, het evangelie uwer behoudenis, hebt gehoord; in Hem zijt gij, toen gij gelovig werdt, ook verzegeld met de heilige Geest der belofte,
die een onderpand is van onze erfenis, tot verlossing van het volk, dat Hij Zich verworven heeft, tot lof zijner heerlijkheid.

Als je je verheerlijkte lichaam ontvangt, zul je ook je verheerlijkte ziel ontvangen.



EEN NIEUWE SCHEPPING



Als 2 Korintiërs 5:17 het heeft over een volledige verandering, wat is er dan veranderd? Je lichaam, je ziel of je geest?

Je geest wordt totaal veranderd bij je redding. Door Jezus aan te nemen als Redder en Heer, wordt je geest een nieuwe schepping. Onmiddellijk en volledig. God heeft je voorzien van een totaal vernieuwde geest waarin alles ligt wat je ooit nodig zult hebben. Je wedergeboren geest is zo compleet dat het nooit meer kan en zal verbeteren. Wat Jezus volbracht heeft is klaar. Je geest hoeft niet meer te groeien of gereinigd te worden. Je geest is nu zo volmaakt als Jezus zelf is!

Nu is het tijd dat je ziel en het denken vernieuwd moet worden vanuit je nieuwe geest. Jouw ziel moet overeen gaan stemmen met je geest, zodat de ziel in Gods geestelijke spiegel kan kijken. Je geest is veranderd naar het beeld en gelijkenis van Jezus Christus. Als je als wedergeboren mens toch uit je ziel blijft leven, dan zal het de bovennatuurlijke stroom van Gods Woord stilzetten. Wat er in je geest is moet door je ziel heen gaan stromen naar je lichaam.

Adams lichaam en ziel (de fysieke, mentale en emotionele delen) waren niet levend, totdat God zijn ademgeest over hem uitblies. Zo werd Adam ook een geestelijk wezen.

Genesis 2:7
Toen formeerde de HERE God de mens van stof uit de aardbodem en blies de levensadem in zijn neus; alzo werd de mens tot een levend wezen.

Je geest is dus het deel van je bestaan wat leven in zich heeft en kan geven. Als je gelooft dat je geest wedergeboren is en je leeft vanuit de geest, dan zullen er rivieren van levend water uit je gaan stromen.

Johannes 7:38
Wie in Mij gelooft, gelijk de Schrift zegt, stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien.

Als we onze geest toelaten ons denken te vernieuwen zal het bovennatuurlijke zichtbaar worden in ons leven. Als we dat niet doen stroomt de waarheid niet door onze ziel en zal het binnenin ons opgesloten blijven. Je ziel kan je geest afgesloten houden door te leven vanuit wat je ziet in plaats van wat je niet ziet. Al de vruchten van de Geest kunnen door je ziel een halt toegezegd worden.

Galaten 5:22
Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Zo belangrijk zijn deze keuzes van je ziel. Leef ik vanuit mijzelf of vanuit de geest? Vanuit wat ik kan zien of vanuit wat ik niet kan zien? Vanuit wat ik voel of vanuit mijn geloof?

Ons lichaam is moraalloos (noch goed, noch slecht). Je lichaam reageert op wat er zich overkomt, maar als je ziel overeenstemt met je geest zal je lichaam daarop gaan reageren. God heeft alles wat we ooit nodig zullen hebben in onze geest gelegd. Als je dit gelooft wordt twijfel geëlimineerd. Je geest is getransformeerd toen je wedergeboren werd en is nu compleet en gloednieuw. Nu gaat je leven niet meer om wat je van Hem kunt krijgen, maar over het ontdekken wat Hij je al heeft gegeven en hoe je dat vrij kunt zetten.

De principes van het Oude Testament zijn niet altijd van toepassing op het nieuwtestamentisch geloof. 'Het krijgen van meer geloof', 'Het ontvangen van een nieuwe zalving', 'Het ontvangen van een dubbel deel' zal dus niet meer werken. Wij hebben zijn volheid ontvangen in onze geest.

Johannes 1:16
Immers uit zijn volheid hebben wij allen ontvangen zelfs genade op genade.

Het oude is voorbij en het is allemaal nieuw geworden. Je geest groeit niet en wordt niet volwassen. Hij is compleet. Als je erkent en gelooft dat Hij het volbracht heeft ons alles te geven wat we verloren hadden in de tuin van Eden, dan zal vanuit dit geloof het bovennatuurlijke gaan stromen.

Veel christenen geloven dat God alles kan als ze maar het juiste presteren. Dit blokkeert de kracht van God omdat het gericht is op wat de mens doet in plaats van wat Jezus al heeft gedaan. Ze denken dat Gods kracht buiten henzelf is en dat ze iets goeds (voor God) moeten doen om het te verkrijgen. God heeft het al aan ons gegeven, maar we hebben ons denken niet vernieuwd en leven vanuit de ziel en niet vanuit de geest. Onze ziel en lichaam moeten vernieuwd worden vanuit de geest. Ons leven bestaat uit het vernieuwen van ons denken en het bekendmaken van de volmaaktheid die al in je geest is, zodat je ziel en je lichaam de wonderen van je behoud ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten