zondag 31 maart 2013

Geest, ziel en lichaam (deel 5)

GELOOF




Als onze geest de volheid van Christus heeft ontvangen is daarin ook volheid van geloof. Vaak hebben we toch het idee dat we niet genoeg geloof hebben. In Gods woord zit geloof. Daarom heeft het evangelie kracht. Als het gepredikt wordt komt er geloof vrij.

Romeinen 10:17
Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus.

Door te kiezen om ons leven aan Jezus te geven, wordt onze geest levend gemaakt en ontvangt het de volheid van geloof, want in Christus hebben we alles ontvangen. Onze geest zit vol geloof, maar we worden kleingelovig als dit niet door onze ziel stroomt. Geloof is een bovennatuurlijke gift van God.

Efeziërs 2:8
Want door genade zijt gij behouden, door het geloof, en dat niet uit uzelf: het is een gave van God.

Dus als het hart van onze ziel gelooft en belijdt, wordt onze geest levend gemaakt en onze ziel gered. Vanuit onze redding en behoudenis gaan we dan een leven van geloof leven om het Koninkrijk te bouwen op aarde. Als onze ziel dan overeenstemt met onze geest die vol geloof is, wordt het bovennatuurlijke en ongeziene vrij gezet.

Romeinen 10:10
Want met het hart gelooft men tot gerechtigheid en met de mond belijdt men tot behoudenis.

Jezus was en is vol geloof en Hij heeft ons laten zien hoe wij op aarde kunnen leven.

1 Johannes 4:17b
Want gelijk Hij is, zijn ook wij in deze wereld.

God heeft ons niet alleen uit genade behoudenis gegeven, maar ook geloof om de behoudenis te ontvangen. We hebben ook de volheid van geloof ontvangen. We hebben dus niet een gebrek aan geloof, maar een gebrek aan het vernieuwen van ons denken. Je bent je niet bewust van wat je al hebt.

Romeinen 12:3
Want krachtens de genade, die mij geschonken is, zeg ik een ieder onder u: koestert geen gedachten, hoger dan u voegen, maar gedachten tot bedachtzaamheid, naar de mate van het geloof, dat God elkeen in het bijzonder heeft toebedeeld.

Helaas wordt deze tekst vaak uitgelegd dat je een deel van geloof hebt ontvangen, maar het woord mate betekent ‘maatstaf’. God geeft niet een beetje geloof, Hij heeft alles gegeven door Christus! Ieder wedergeboren mens heeft alle geloof ontvangen; je hebt het of je hebt het niet. Sommige mensen lijken meer geloof te hebben dan jij, maar dat is niet zo. Zij leven er misschien meer in doordat ze geloven dat ze het hebben ontvangen. Ze leven meer in de maatstaf van geloof dan anderen die ook de volheid van geloof hebben ontvangen.

Het is logisch als je niet meteen begrijpt hoe je dit geloof 24 uur per dag vrijzet in je leven. Maar je kan geloven dat je het volle potentieel hebt ontvangen en dat je kan leren erin te gaan leven.

2 Petrus 1:1
Simeon Petrus, een dienstknecht en apostel van Jezus Christus, aan hen, die een even kostbaar geloof als wij hebben verkregen door de gerechtigheid van onze God en Heiland, Jezus Christus.

Aan Petrus was een even kostbaar geloof gegeven als aan de andere gelovigen. Niemand was meer bedeeld dan de ander. Petrus is de enige mens naast Jezus die op het water liep (Mat 14:29). Na zijn prediking kwamen er 3000 mensen tot geloof (Hand 2:37-41). Petrus genas zieken (Hand 3:6-7). Mensen die in zijn buurt kwamen werden genezen (Hand 5:15-16). Hij wekte iemand op uit de dood (Hand 9:36-41). Dit geloof heb jij ook ontvangen!

Het is tijd dat we ons denken gaan vernieuwen naar de dingen van de geest, zodat onze ziel dit door kan laten stromen in ons leven. Het gaat dus niet om zoveel mogelijk geloof proberen te verkrijgen, maar om zoveel mogelijk ontvangen geloof vrij te zetten.

Matteüs 17:20
Hij zeide tot hen: Vanwege uw klein geloof. Want voorwaar, Ik zeg u, indien gij een geloof hebt als een mosterdzaad, zult gij tot deze berg zeggen: Verplaats u vanhier daarheen en hij zal zich verplaatsen en niets zal u onmogelijk zijn.

We moeten niet meer denken in termen van klein of groot geloof, maar in termen van geloof of geen geloof. Want als je geloof zo klein als een mosterdzaadje zou zijn, zou niets je onmogelijk zijn. Daarmee bedoelde Jezus: of je hebt het of je hebt het niet. Veel mensen leggen dit verkeerd uit; alsof je geloof moet groeien of dat je meer moet ontvangen. Als met het kleinste zaadje geloof alles mogelijk is, heb je niet meer nodig! Je bent klein van geloof als je niet gelooft.



DE GEZINDHEID VAN DE GEEST



1 Korintiërs 2:16
Want wie kent de zin des Heren, dat hij Hem zou voorlichten? Maar wij hebben de zin van Christus.

Toen wij werden geboren moest ons natuurlijke verstand nog alles leren. Maar toen wij wedergeboren werden kwam ons geestelijke verstand tot leven in Christus. In onze geest zit de zin van Christus, het gedachtegoed van Christus.

1 Korintiërs 13:9-10
Want onvolkomen is ons kennen en onvolkomen ons profeteren.
Doch, als het volmaakte komt, zal het onvolkomene afgedaan hebben.

Als ons kennen nog onvolkomen is gaat dit over ons natuurlijk denken die net als in Romeinen 12:2 vernieuwd moet worden, zodat we in ons natuurlijk denken erachter komen wat de zin en de wil van Christus is, want dat is volkomen. Wij zijn de volheid in de geest aan het ontdekken in de ziel en het lichaam. Daarom moet het hart van onze ziel gaan leren in overeenstemming te komen met de gezindheid van Christus die wij hebben in onze geest.

Jakobus 4:8b
Reinigt uw handen, zondaars, en zuivert uw harten, gij, die innerlijk verdeeld zijt.

Maar als ons hart gaat geloven was er in onze geest is, stemt ook ons lichaam ermee in en gaat Gods glorie stromen. Het bovennatuurlijke gaat zichtbaar worden in ons leven. Maar als ons natuurlijk verstand van onze ziel niet meegaat met het denken van Christus wat in onze geest is dan stagneert dat het bovennatuurlijke.

Jakobus 1:5-8
Indien echter iemand van u in wijsheid te kort schiet, dan bidde hij God daarom, die aan allen geeft, eenvoudigweg en zonder verwijt; en zij zal hem gegeven worden.
Maar hij moet bidden in geloof, in geen enkel opzicht twijfelende, want wie twijfelt, gelijkt op een golf der zee, die door de wind aangedreven en opgejaagd wordt.
Want zulk een mens moet niet menen, dat hij iets van de Here zal ontvangen,
innerlijk verdeeld als hij is, ongestadig op al zijn wegen.

Het enige denken wat in onze geest aanwezig is zijn de gedachten van Christus, maar je ziel denkt niet automatisch zo. Dit is waar de oorlog zich afspeelt; in het denken.

1 Johannes 2:20 (Statenvertaling 1637)
Doch ghy hebt de salvinge van den Heyligen, ende ghy weet alle dingen.

Helaas hebben de NBG en de NBV dit anders vertaald, maar gelukkig zegt ook de King James vertaling het bovenstaande. Wij hebben de zalving van de Heilige Jezus en daardoor weet je alle dingen in de geest. Als je alleen met je hersenen en je zielse denken de waarheid van Gods Woord probeert te begrijpen dan slaag je niet. In onze geest hebben we alles wat we nodig hebben. Als we geloven dat dit de waarheid is dan zijn we op weg naar de manifestatie van Gods Woord. Als we dan de waarheid van Gods Woord met ons verstand begrijpen en aanvaarden getuigt onze geest dat dit klopt. Als we een tekst lezen in de bijbel die we al honderd keer gelezen hebben en ineens is daar die openbaring, dan stemt onze geest (die in Christus is) en ziel met elkaar overeen. Als die verbinding er is dan barst die waarheid in ons open. De openbaring wordt werkelijkheid en nu wordt het echt deel van je.

Romeinen 8:16
Die Geest getuigt met onze geest, dat wij kinderen Gods zijn.

1 Johannes 5:10a
Wie in de Zoon van God gelooft, heeft het getuigenis in zich.

Als een waarheid van Gods Woord in je zieldimensie wortel schiet zal de kennis in onze geestelijke dimensie naar buiten komen en ermee harmoniëren.

1 Korintiërs 14:14
Want indien ik bid in een tong, bidt mijn geest wel, maar mijn verstand blijft onvruchtbaar.

Als onze geest bidt dan bidden we in tongen, maar ons verstand hoeft daar dan geen deel aan te hebben. En als we in tongen bidden dan stichten we onszelf.

1 Korintiërs 14:4a
Wie in een tong spreekt, sticht zichzelf.

Als onze geest volwassen, volgroeit en compleet is, kan dit dus niet meer gesticht worden. Het is onze ziel die gesticht en opgebouwd wordt. Als we in tongen bidden bidt onze geest in geheimenissen voor de ziel. De ziel verstaat het niet, maar wordt wel gevoed door de Waarheid.

1 Korintiërs 14:2
Want wie in een tong spreekt, spreekt niet tot mensen, maar tot God, want niemand verstaat het; door de Geest spreekt hij geheimenissen.

1 Korintiërs 2:7
Maar wat wij spreken, als een geheimenis, is de verborgen wijsheid Gods, die God (reeds) van eeuwigheid voorbeschikt heeft tot onze heerlijkheid.

1 Korintiërs 2:9-16
Maar, gelijk geschreven staat: Wat geen oog heeft gezien en geen oor heeft gehoord
en wat in geen mensenhart is opgekomen, al wat God heeft bereid voor degenen, die Hem liefhebben.
Want óns heeft God het geopenbaard door de Geest. Want de Geest doorzoekt alle dingen, zelfs de diepten Gods.
Wie toch onder de mensen weet, wat in een mens is, dan des mensen eigen geest, die in hem is? Zo weet ook niemand, wat in God is, dan de Geest Gods.
Wij nu hebben niet de geest der wereld ontvangen, maar de Geest uit God, opdat wij zouden weten, wat ons door God in genade geschonken is.
Hiervan spreken wij dan ook met woorden, die niet door menselijke wijsheid, maar door de Geest geleerd zijn, zodat wij het geestelijke met het geestelijke vergelijken.
Doch een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, want het is hem dwaasheid en hij kan het niet verstaan, omdat het slechts geestelijk te beoordelen is.
Maar de geestelijke mens beoordeelt alle dingen, zelf echter wordt hij door niemand beoordeeld.
Want wie kent de zin des Heren, dat hij Hem zou voorlichten? Maar wij hebben de zin van Christus.

Er staat dat geen zintuig of hart heeft opgevangen wat God voor ons bereid heeft. Dat klopt, want met de ziel alleen kunnen wij de zin, de gedachten van God, niet kennen. Maar door de geest kunnen wij dit wel, want de Heilige Geest maakt het bekend in onze geest. Dus al we in tongen bidden spreken we de wijsheid van God uit vanuit de geest en wordt onze ziel gevuld met Waarheid. Zo wordt onze ziel en ons denken vernieuwd en zullen we de geheimenissen van God uitspreken en uitleggen in onze natuurlijke taal.

1 Korintiërs 14:13
Derhalve moet hij, die in een tong spreekt, bidden, dat hij het moge uitleggen.

We kunnen alleen in tongen spreken als we gedoopt zijn in de Heilige Geest. Dit is iets wat niet altijd automatisch meekomt met de wedergeboorte. Dit is ook een persoonlijke keuze naast je keuze van redding.

Johannes 20:22
En na dit gezegd te hebben, blies Hij op hen en zeide tot hen: Ontvangt de heilige Geest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten