zondag 31 maart 2013

Geest, ziel en lichaam (deel 3)

GERECHTVAARDIGD, GEHEILIGD, VERZEGELD




Je bent als wedergeboren mens nu één met Jezus. Deze eenheid houdt ook in dat je samen hetzelfde doel hebt. Als we geloven dat we alle hemelse rijkdom in onze geest hebben, kunnen we gaan leren dit vrij te zetten in ons leven en in de levens van anderen; fysieke en innerlijke genezing, bevrijding, doden opwekken, enz. Wat God in onze geest heeft gedaan blijft altijd hetzelfde en verandert niet, ondanks je gedrag of je daden. Er is totale verandering in onze geest gekomen en nu gaat de rest van ons leven over het vernieuwen van ons denken en daar vanuit handelen. Onze geest is gerechtvaardigd doordat Jezus tot zonde werd.

2 Korintiërs 5:21
Hem, die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem.

Jezus werd wat wij waren en wij zijn geworden wie Hij is. Hij nam onze zonden op zich, zodat wij zijn gerechtigheid konden ontvangen. Veel mensen geloven het eerste deel, maar niet het laatste deel totdat we in de hemel zijn. Als we niet geloven dat we nu al gerechtvaardigd zijn in onze geest, hoe kan Christus dan in ons wonen? God heeft ons aangenomen doordat Jezus de prijs heeft betaald en Hij nu in ons woont. God de Vader kijkt via onze geest, die in Christus is, naar ons.

Efeziërs 1:5-6
In liefde heeft Hij ons tevoren ertoe bestemd als zonen van Hem te worden aangenomen door Jezus Christus, naar het welbehagen van zijn wil,
tot lof van de heerlijkheid zijner genade, waarmede Hij ons begenadigd heeft in de Geliefde.

Begenadigd betekent niet dat Hij je maar tolereert, maar dat Hij dolblij met je is! Hij heeft je tot een nieuwe schepping gemaakt; een kunstwerk wat verzegeld is met de Heilige Geest.

Efeziërs 1:13
In Hem zijt ook gij, nadat gij het woord der waarheid, het evangelie uwer behoudenis, hebt gehoord; in Hem zijt gij, toen gij gelovig werdt, ook verzegeld met de heilige Geest der belofte.

Verzegeld betekent geconserveerd, ingekapseld, verpakt, bewaard. Je geest is volmaakt gemaakt en verzegeld, dus er kan geen ellende of slechtheid meer bij komen. Er kan geen troep meer in komen, maar het goede kan er wel uitstromen! Als onze geest vernieuwd is, kan onze ziel nog steeds zondigen. Niet alleen door iets verkeerds te doen, maar ook om het goede na te laten.



ZONDE EN DE GEEST



Jakobus 4:17
Als iemand dan weet goed te doen en het niet doet, is het hem tot zonde.

Als we zondigen, zondigt onze geest niet mee. We kiezen dan vanuit de ziel te leven en niet vanuit de geest.

1 Johannes 3:9
Een ieder, die uit God geboren is, doet geen zonde; want het zaad (Gods) blijft in hem en hij kan niet zondigen, want hij is uit God geboren.

Dus als we zondigen doen we dat vanuit onze ziel en niet vanuit onze geheiligde, gerechtvaardigde geest.

1 Johannes 1:10
Indien wij zeggen, dat wij niet gezondigd hebben, maken wij Hem tot een leugenaar en zijn woord is in ons niet.

Dit is vaak verkeerd uitgelegd. 'Als je wedergeboren bent kan je niet meer zondigen. Zondig je toch, dan verlies je je behoudenis en moet je opnieuw wedergeboren worden.' Dit is niet waar. Je kan niet je behoudenis kwijtraken en dan opnieuw wedergeboren worden. Als je geest verzegeld is door de Heilige Geest, kan zonde geen invloed uitoefenen op je geest of op je behoudenis die je hebt ontvangen in je geest. Zonde is niet sterker dan de Heilige Geest en zijn verzegeling. Onze ziel is gered vanuit de heiliging en rechtvaardiging in de geest. Als onze geest dus niet meer verandert omdat het volmaakt is, kan het alleen nog maar invloed op de ziel uitoefenen en niet andersom.

Hebreeën 9:11-12
Maar Christus, opgetreden als hogepriester der goederen, die gekomen zijn, is door de grotere en meer volmaakte tabernakel, niet met handen gemaakt, dat is, niet van deze schepping,
en dat niet met het bloed van bokken en kalveren, maar met zijn eigen bloed, eens voor altijd binnengegaan in het heiligdom, waardoor Hij een eeuwige verlossing verwierf.

Toen Jezus voor ons stierf en opstond uit de dood, gaf hij ons eeuwige verlossing. Niet tijdelijke met offers zoals in het Oude Testament. Toen onze geest vernieuwd werd kregen wij eeuwige verlossing in onze geest verzegeld door de Heilige Geest. Zeg dus niet: ik ben maar een arme zondaar, verlost door genade. Wij zijn geen zondaars meer, maar kinderen van God. Wij waren zondaars, maar zijn nu een nieuwe schepping en blijven een nieuwe schepping voor altijd! Eeuwige verlossing houdt ook de zonden van de toekomst in, dus wij zijn voor altijd geheiligd.

Hebreeën 10:10
Krachtens die wil zijn wij eens voor altijd geheiligd door het offer van het lichaam van Jezus Christus.

Er wordt nog steeds helaas geleerd dat als je 1 keer zondigt, dat je je behoud verliest en als je dat niet belijdt voor je sterft je naar de hel gaat, ondanks dat je misschien wel je hele leven christen bent geweest.

Hebreeën 10:14
Want door één offerande heeft Hij voor altijd hen volmaakt, die geheiligd worden.

Hebreeën 12:23 (NBV)
Voor de gemeenschap van eerstgeborenen, die in de hemel ingeschreven zijn, voor God, de rechter van allen, en voor de geesten van de rechtvaardigen, die tot volmaaktheid gekomen zijn.

Onze geest is volmaakt gemaakt en wij zijn gerechtvaardigd. We verliezen ons verkregen recht om voor God te staan niet door te zondigen.

Psalm 32:1-2
Van David. Een leerdicht. Welzalig hij, wiens overtreding vergeven, wiens zonde bedekt is;
welzalig de mens, wie de HERE de ongerechtigheid niet toerekent, en in wiens geest geen bedrog is.

David wist profetisch dat als we een nieuwe geest zouden krijgen dat de Vader ons niet de ongerechtigheid zou toerekenen. Paulus voegt er aan toe dat dit genade is en niet uit de daden van de mens.

Romeinen 4:6-8
Gelijk ook David de mens zalig spreekt, aan wie God gerechtigheid toerekent zonder werken:
Zalig zij, wier ongerechtigheden vergeven en wier zonden bedekt zijn.
Zalig de man, wiens zonde de Here geenszins zal toerekenen.

Dan komt de volgende vraag: Dus hoeveel ik ook zondig, God blijft van mij houden en ik blijf gerechtvaardigd vanuit genade? Dat lijkt als een vrijbrief om te doen wat je maar wilt!

Romeinen 6:1-3
Wat zullen wij dan zeggen? Mogen wij bij de zonde blijven, opdat de genade toeneme?
Volstrekt niet! Immers, hoe zullen wij, die der zonde gestorven zijn, daarin nog leven?
Of weet gij niet, dat wij allen, die in Christus Jezus gedoopt zijn, in zijn dood gedoopt zijn?

Waarom zou je teruggrijpen naar je oude natuur die gestorven is? Je bent een nieuwe schepping die de dingen van God verlangt. We kunnen niet meer ontkennen dat we nog af en toe zondigen, maar het is onze aard niet meer. Omdat de mens dacht dat hij goed was vanuit zichzelf gaf God de wet. De wet bracht de zonde tot leven, zodat wij zouden inzien dat we Jezus nodig zouden hebben als Redder en Heer.

Romeinen 7:9
Ik heb eertijds geleefd zonder wet; toen echter het gebod kwam, begon de zonde te leven, maar ik begon te sterven.

Galaten 3:24
De wet is dus een tuchtmeester voor ons geweest tot Christus, opdat wij uit geloof gerechtvaardigd zouden worden.


De bedoeling van de wet was dat mensen zich tot God zouden keren. De mensen hebben de wet helaas tot God gemaakt, zodat de zonde toenam. Religie predikt dat de wet is gekomen om de zonden weg te nemen. Dit is niet waar. Als we zonde toelaten in ons leven, zet dit een deur open voor satan tot je lichaam en je ziel.

Romeinen 6:15-16
Wat dan? Zullen wij zondigen, omdat wij niet onder de wet, maar onder de genade zijn? Volstrekt niet!
Weet gij niet, dat gij hem, in wiens dienst gij u stelt als slaven ter gehoorzaamheid, ook moet gehoorzamen als slaven, hetzij dan van de zonde tot de dood, hetzij van de gehoorzaamheid tot gerechtigheid?

Door uit zonde te leven geven wij satan de ruimte om dood te brengen in ons leven, maar als we uit gehoorzaamheid leven naar de wil van God zal dat gerechtigheid en leven geven. God roept ons om een heilig leven te leven, zodat we onze ziel en lichaam laten beïnvloeden door onze geest en zo naar anderen een zegen kunnen zijn, God zijn Koninkrijk kan bouwen door ons heen en dat we tot onze bestelling komen. Heilig leven zorgt er niet voor dat God je meer gaat liefhebben, maar dat jij God meer gaat liefhebben. Jezus heeft voor eens en voor altijd afgerekend met zonde, zodat zonde nooit meer een obstakel zal vormen voor ons en Hem. Onze geest staat altijd 100% in contact met zijn Geest. Als je dat gelooft heeft zonde geen vat meer op je. Niets kan ons scheiden van zijn liefde. Niets! We kunnen altijd bij Hem komen.

Romeinen 8:38-39
Want ik ben verzekerd, dat noch dood noch leven, noch engelen noch machten, noch heden noch toekomst, noch krachten,
noch hoogte noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde Gods, welke is in Christus Jezus, onze Here.

Hebreeën 4:16
Laten wij daarom met vrijmoedigheid toegaan tot de troon der genade, opdat wij barmhartigheid ontvangen en genade vinden om hulp te verkrijgen te gelegener tijd.

Als we geloven dat elke keer als we zondigen we onze redding of behoudenis verliezen, dan verliezen we deze per dag wel tig keer. Zonde is niet alleen iets doen wat verkeerd is, maar ook iets nalaten wat goed is.

Jakobus 2:10
Want wie de gehele wet houdt, maar op één punt struikelt, is schuldig geworden aan alle (geboden).

Jakobus 4:17
Als iemand dan weet goed te doen en het niet doet, is het hem tot zonde.

Iedereen schiet te kort, ook nadat je gered bent. God kijkt niet in categorieën van grote en kleine zonden. Dus of je moet volmaakt zijn of je hebt een Redder (blijvend) nodig. Onze geest is na onze redding verzegeld, geheiligd en voor eeuwig volmaakt, maar als we zondigen doen we dit vanuit onze ziel. Als we zondigen blijft onze geest in dezelfde staat en kunnen we nog steeds door geloof door onze geest contact hebben met God de Vader. Dat verandert nooit meer. Redding hangt niet af van ons gedrag, maar van het eeuwige offer van Jezus. Redding hangt af van jouw geloof in Jezus en zonde heeft geen effect op deze feiten. Zonde zal nooit groter zijn dan de gave van redding en behoudenis die van Jezus Christus komt. Hij heeft dit volbracht voor ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten